Meditatie

Yoga en Meditatie

Er zijn op dit moment twee yogagroepen die de les af sluiten met een meditatie.Dit is op maandag en dinsdagavond bij Jasper in de late groep van 21.00 tot 22.15 uur.
Op de vrijdagochtend van 10.00 Р11.30 uur bij Margo is er een les waar de nadruk ligt op meditatie met voorafgaand yoga.
Jasper heeft ervaring met verschillende meditatievormen.
Margo heeft de Dru meditatie opleiding gevolgd en gebruikt onder andere deze vorm,

Meditatie is simpel gezegd met aandacht er zijn (en vaak ook stil zitten) en niets doen. Je neemt waar wat er is of richt je aandacht op de adem of op een ander object.In principe kun je alle handelingen meditatief uitvoeren. Om dat te kunnen moet je je aandacht kunnen bundelen en dat noemen we concentratie.

Het is steeds meer bekend aan het worden (zelfs wetenschappelijk bewezen) dat meditatie bevorderlijk is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid maar in wezen heeft meditatie een spiritueel doel.

Door minimaal 13 minuten per dag te mediteren ontstaat uiteindelijk een helderder bewustzijn dat doorwerkt op alle vlakken.

Oorspronkelijk is yoga bedoeld als voorbereiding op meditatie. Doordat yoga je lichaam soepel en je geest rustig maakt kun je makkelijker stil blijven zitten en ervaren wat er is zonder erover te oordelen.

Andersom werkt het ook gunstig. Je neemt de aandacht, de stilte en het bewustzijn die je tijdens de meditatie ontwikkelt mee naar de yogabeoefening. Daardoor leer je makkelijker om ook als je niet stilzit bij je eigen bron te blijven.

Er zijn verschillende vormen van meditatie, er is ruimte voor iedereen om zijn of haar vorm te ontdekken en te beoefenen.